Przy wynajmie odpowiedniego lokalu usługowego przedsiębiorcy kierują się czynnikami, które korzystnie wpłyną na proces sprzedaży. Chociaż ogólnie – dobry dojazd i dostępność to filary trafionej lokalizacji, nie każda branża wymaga np. powierzchni w pierwszej linii zabudowy lub przeszklonych witryn. Jednak, jeśli świadczymy usługi, zazwyczaj udanym wyborem będzie lokal na parterze. Dlaczego warto wynająć taką powierzchnię w biurowcu, a nie w zabudowie mieszkaniowej?

Wielu przedsiębiorców świadczących usługi, poszukuje lokalu do wynajęcia na parterze. Parter jest doskonałą przestrzenią dla usług różnych branż. Piekarnie, sklepy, butiki z odzieżą, salony kosmetyczne i fryzjerskie, ale też agencje nieruchomości, kancelarie prawne czy firmy reklamowe szukają powierzchni z myślą o tej kondygnacji. Parter biurowca to znakomity wybór w przypadku wielu usług, w tym także gastronomicznych.

Dlaczego parter biurowca to idealne miejsce dla usług?

Znakomita widoczność i łatwy dostęp przyciągają klientów do firm usługowych zlokalizowanych na parterze. W przypadku działalności o charakterze biurowym (projektanci, biura sprzedaży nieruchomości, prawnicy, agencje turystyczne) klienci, którzy znajdą siedzibę w Internecie, bez problemu do niej trafią, nie tracąc czasu na poszukiwania. Nie muszą przemieszczać się windą czy korytarzami, a witryny są wyraźnie widoczne z ulicy lub środków komunikacji. Poczucie komfortu i zadowolenie to dobry start w pierwszym kontakcie w sprzedaży. Inna, oczywista korzyść to skupienie uwagi na danych usługach – dla niektórych biznesów lokalizacja punktu na kondygnacji parteru zwiększa atrakcyjność biznesu i wpływa na zwiększenie liczby klientów. Taki układ naturalnie skupia uwagę przechodniów, pracowników danego obiektu biurowego lub obiektów w okolicy. Szczególnie często odwiedzanym miejscem może się okazać kantyna, restauracja lub kawiarnia.

Kantyna, restauracja, kawiarnia – gastronomia w parterze biurowców

Parter biurowca świetnie nadaje się na kantynę, bistro, restaurację lub chociażby kawiarnię. Przestrzeń gastronomiczna, dostępna dla najemców, jest wygodna zarówno dla właścicieli usług, jak i korzystna dla firm mających siedzibę w danym obiekcie biurowym. Przy dużej liczbie pracowników taka kantyna stanowi wygodne miejsce na lunch lub przerwę. Nie musimy opuszczać budynku, żeby zjeść spokojnie dobry posiłek w czasie przerwy, a jeżeli potrzebujemy wyskoczyć na szybki lunch o charakterze służbowym, również jest to miejsce łatwo dostępne. Kantyna sprawdza się także w obiektach biurowych, w których często organizowane są szkolenia lub konferencje – organizator, w ramach współpracy z właścicielem usług, może zapewnić gościom i prelegentom posiłek.

Lokal usługowy na parterze – co jeszcze wziąć pod uwagę?

W zależności od rodzaju świadczonych usług, warto wziąć pod uwagę nie tylko kondygnację, ale też obszar, na którym znajduje się biurowiec. Lokalizacje oddalone od centrum, starówki lub osiedli mieszkaniowych rekomendowane są dla działalności i usług, których odbiorcą będzie pracownik lub ewentualnie gość firm wynajmujących powierzchnię biurową (sprawdzi się więc np. wspomniana kantyna). Jeśli jednak oczekujemy odbiorców usług z szerszego grona – szukajmy powierzchni na parterze biurowców, ale w innych, dogodniejszych częściach miasta. 

Telefon
+48 574 456 004,
+48 606 194 285,
+48 574 456 752
E-mail:
wynajem@mixbiura.pl